Hem

Hur rengör du grumliga kristallglas?

Hur rengör du grumliga kristallglas?

Kristallglas är nog något av det mest eleganta man kan ha på sitt middagsbord. Men om du någonsin har ägt kristallglas, vet du hur lätt det är att de blir grumliga. Jag vet, jag har varit där. Så hur rengör du grumliga kristallglas och får dem att glittra som nya? Svaret är ganska enkelt, och allt det krävs är lite tålamod, rätt städmaterial och – mitt hemliga vapen – lite vitt vinäger!

flera kristallglas

Att Förstå Ditt Kristallglas

Kristallglas är inte bara vanligt glas, det är en speciell typ av glas som innehåller bly istället för kalcium, vilket gör det mycket reflekterande. Det är därför de glittrar så mycket! Men detta gör också kristallglas porösa och känsliga för repor och skador. Så när du städar dem, måste du vara försiktig. Och nej, de går inte att köra i diskmaskinen!

Rengörning av Kristallglas: Steg för Steg

Att städa kristallglas behöver inte vara en svår uppgift. Här är min beprövade metod för att få dem att glittra igen.

1. Förbered Ditt Diskbänk: Jag lägger alltid en mjuk bomullshandduk i botten av min diskho för att skydda de känsliga kristallglasen. Du vill inte att de ska slå i rostfritt stål, det kan skada dem.

2. Fyll Diskhon: Fyll diskhon halvvägs med varmt vatten, lägg i några droppar mild diskmedel och två koppar destillerad vit ättika. Det här är hemligheten! Ättikan hjälper till att lösa upp eventuella beläggningar på glaset.

3. Diska Ett Glas I Taget: Jag städar alltid ett glas i taget för att förhindra att de kolliderar och skadas. Sänk ner kristallglaset i vattnet och låt det ligga där i ungefär en minut.

4. Tvätta Glasen: Tvätta varsamt med en mikrofiberduk. Var försiktig så att du inte trycker för hårt, eftersom kristallglasen är ömtåliga.

5. Skölj och Torka: Skölj glaset med varmt vatten och torka det med en luddfri trasa (kaffefilter fungerar utmärkt för detta!). Låt inte glasen lufttorka, då kan det bildas fläckar.

Detta är grunderna för hur man rengör kristallglas. Men vad gör du om dina glas har envisa fläckar eller är grumliga trots att du har tvättat dem? Då finns det några fler steg du kan ta.

Hur Man Tar Bort Fläckar Från Kristallglas

Om dina kristallglas har vattenfläckar, inte oroa dig. Dessa är lätta att ta bort med hjälp av ättika. Värm en kopp vit ättika i mikrovågsugnen i en minut, doppa ett kaffefilter i den och använd det för att torka av glaset både in- och utvändigt. Skölj sedan glaset med varmt vatten och torka det torrt med ett nytt kaffefilter.

För envisa fläckar, prova att använda bikarbonat. Gnid försiktigt in det på fläcken med ett kaffefilter, och du bör se fläcken försvinna.

Hur Man Återställer Grumliga Kristallglas

Om dina glas är grumliga även efter att du har tvättat dem, kan det vara på grund av mineralavsättningar från ditt kranvatten. För att lösa upp dessa, fyll glaset med varmt vatten och tillsätt ett brustablett. Låt det brusa och putsa bort beläggningen i en minut, och titta sedan på när molnigheten försvinner!

För envisa fläckar, använd bikarbonat och ett fuktat kaffefilter för att varsamt skrubba dem bort.

Hur Man Polerar Kristallglas

Om dina glas fortfarande ser matta ut efter rengöringen, kan det vara dags att polera dem. Gör en polerpasta genom att blanda en tesked salt med lite vit ättika. Använd dina händer för att gnugga in pastan på glasets in- och utsida. Låt saltet och ättikan bryta ner eventuella rester i 10 minuter, skölj sedan glaset med varmt vatten och torka det med en luddfri trasa. Använd ett kaffefilter för att ge glaset en sista polering.

Och voila! Nu vet du hur man rengör och polerar kristallglas! Lägg till det i din vårstädning, och du kommer alltid att vara redo för speciella tillfällen.

Vanliga Frågor

Hur ofta bör jag rengöra mina kristallglas? Rengör dem efter varje användning, och gör en djuprengöring om de börjar bli grumliga eller om du inte har använt dem på ett tag.

Vad kostar det att och kan man få sina kristallglas rengjorda av en städfirma? Priserna varierar, men du kan förvänta dig att betala någonstans mellan 100-200 kr per timme. Vissa företag erbjuder möjligheten till det, men andra gör inte. Hör med städfirman om de utför den tjänsten. Glöm inte att du kan utnyttja rutavdraget för städhjälp!

Är det säkert att rengöra kristallglas med ättika? Ja, ättika är ett säkert och effektivt sätt att rengöra kristallglas. Den löser upp beläggningar och fläckar utan att skada glaset.

Kan jag använda en vanlig handduk istället för ett kaffefilter för att torka mina kristallglas? Ja, men se till att den är luddfri. Ludd kan lämna märken på glaset.

Är det okej att använda bikarbonat för att rengöra kristallglas? Ja, bikarbonat är säkert för kristallglas. Det är en skonsam, men effektiv slipmedel som kan hjälpa till att ta bort envisa fläckar.

Transportera till din sociala media!
Categories: Hem

Published by admin