Hem

Inred med växter – Den trendiga inredningsdetaljen som gör underverk för hälsan

Inred med växter – Den trendiga inredningsdetaljen som gör underverk för hälsan

Hej alla home decor och inredningsälskare! Jag vill dela med mig av min passion för växter med er. Det har inte bara blivit en trendig inredningsdetalj, det är även en fantastisk källa till god hälsa och välbefinnande! Att ha växter i hemmet ger mig en känsla av närhet till naturen och bidrar till att skapa en harmonisk och lugn miljö hemma.

inredning

Växter gör oss lyckligare

Att ha växter i hemmet kan göra oss lyckligare och mer avslappnade. Forskning har visat att grönska och natur kan bidra till att minska stress och öka vårt välbefinnande. När vi ser på grönska så aktiveras de delar av hjärnan som är kopplade till belöning och lycka. Detta kan bidra till att höja vår sinnesstämning och minska känslor av ångest och depression.

Det finns också studier som visar att grönska kan ha en positiv inverkan på vår kognitiva förmåga. Mer växter i hemmet kan förbättra vår förmåga att koncentrera oss och öka vår kreativitet. Så växter är inte bara en vacker inredningsdetalj, de kan faktiskt bidra till att förbättra vår mentala hälsa.

Läsvärt: städning och mental hälsa

Växter renar luften

En annan fördel med att ha växter i hemmet är att de kan hjälpa till att rena luften. Våra hem kan vara fyllda med skadliga ämnen som kan orsaka huvudvärk, trötthet och irritation i ögonen. Men växter kan absorbera dessa gifter och omvandla dem till syre. De kan även minska nivåerna av koldioxid och luftföroreningar. Vilken grej, eller hur!

Det finns vissa växter som är särskilt bra på att rena luften, tex fredsliljan, gullrankan och kärleksört. Men andra växter bidrar också till att rena luften.

Växter minskar stress

Att ta hand om växter, odla och plantera kan vara ett avkopplande sätt att lindra stress och ångest. När jag pysslar med mina växter så får jag en känsla av att vara närvarande i stunden och jag glömmer bort allt annat. Det minskar min stress och ger mig en stund av avkoppling.

Dessutom är det roligt att se sina växter växa och frodas över tid. Det ger mig en känsla av prestation och stolthet att se hur mina egna odlingar blommar och grönskar. Det är så himla roligt!

Växter ger en naturlig touch till inredningen

Att inreda med växter och grönska ger en naturlig touch till hemmet. Det ger liv och färg och bidrar till att skapa ett lugn och harmoni. Växter kan verkligen lyfta ett helt rum, det är en vacker inredningsdetalj, är ett snyggt komplement till övriga inredningsdetaljer och en växt kan klä vilket tråkigt och fult hörn som helst.

Det finns en mängd olika växter att välja mellan beroende på vilken stil man föredrar. En stor monstera, min personliga favorit, är trendig, men behöver lite mer plats i ett rum medan små kaktusar kan passa perfekt på en fönsterbräda eller en hylla. Har du inga gröna fingrar så finns det även konstgjorda växter som ser nästan lika verkliga ut som riktiga växter.

Tips för att inreda med växter

Om du vill börja inreda med växter så har jag några enkla tips för att lyckas:

  • Tänk på ljusförhållandena i ditt hem. Vissa växter trivs bäst i skugga medan andra behöver mycket sol. Se till att välja växter som passar dina ljusförhållanden. Ställ varje växt på rätt plats typ, efter växtens behov.
  • Anpassa bevattningen efter växternas behov. Vissa växter behöver vattnas oftare än andra och det kan vara svårt att hitta rätt balans. En tumregel är att inte vattna för mycket utan se till att jorden torkat ut lite mellan bevattningarna. Med tiden så “lär man känna” sina växter och lär sig vad de behöver. Även om en växt vill ha mycket vatten så kanske den dricker mindre pga att den kanske står lite för mörkt.
  • Tänk på krukan. En snygg kruka kan vara en viktig del av inredningen. Se till att välja en kruka som passar din inredningsstil och som är stor nog för växten att växa och trivas i.
  • Var inte rädd för att experimentera. Att inreda med växter är kreativt och det kan vara roligt att testa olika kombinationer och placeringar för att hitta det som fungerar bäst för dig.

Home decor och inredning med växter är en trend som inte verkar gå ur tiden. Växter gör oss lyckligare, renar luften, minskar stress och bidrar till en naturlig och harmonisk miljö i hemmet och för oss närmare naturen.

Ladda dina gröna fingrar och ge dig ut och fynda några fina växter!

Lycka till med inredningen!

combitrans

Läs: skapa en hårvårdsrutin

Transportera till din sociala media!
Categories: Hem

Published by admin