Hälsa

Få bättre sömn: Så kan träning hjälpa dig – vetenskapliga sambandet mellan motion och sömn

Få bättre sömn: Så kan träning hjälpa dig – vetenskapliga sambandet mellan motion och sömn

Ett vanligt behov som många av oss kan sakna är bättre sömn. Att få tillräckligt med sömn är avgörande för vår hälsa och vårt välbefinnande. Stress, oro, dåliga sömnvanor och andra faktorer kan göra det svårt att få den sömn vi behöver. Som tur är kan träning vara en värdefull strategi för att förbättra sömnen. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vetenskapliga sambandet mellan motion och sömn, och hur du kan dra nytta av det för att få bättre sömn.

bättre sömn

Varför sömn är viktigt för vår hälsa

Innan vi går in på hur träning kan hjälpa oss att få bättre sömn är det viktigt att förstå varför sömn är så viktigt för vår hälsa. Sömnen är en viktig tid för kroppen att reparera sig själv. Det är också en tid för hjärnan att bearbeta minnen och känslor från dagen. När vi sover producerar kroppen hormoner som hjälper oss att reglera vårt humör och vårt immunförsvar. Att inte få tillräckligt med sömn kan leda till hälsoproblem som trötthet, irritabilitet, minnesproblem och en ökad risk för sjukdom.

Hur träning kan påverka sömnen positivt

Det finns många sätt som träning kan påverka att vi får en bättre sömn. För det första kan träning hjälpa oss att känna oss tröttare på kvällen, vilket kan göra det lättare att somna. Träning kan också förbättra vår sömnkvalitet, vilket innebär att vi sover djupare och vaknar mindre under natten. En annan fördel med träning är att det kan minska stress och oro, vilket kan göra det lättare att koppla av och somna.

Vilken typ av träning leder till bättre sömn?

All träning kan ha en positiv effekt på sömnen, men vissa former av träning kan vara mer effektiva än andra. Forskning har visat att aerobisk träning, som löpning, simning eller cykling, kan ha en positiv effekt på sömnen. Styrketräning kan också bidra till bättre sömn, eftersom det kan hjälpa till att minska stress och ångest. Yoga och stretching kan också hjälpa till att lindra stress och främja avslappning, vilket kan bidra till en bättre sömn. Det är viktigt att du väljer en typ av träning som du tycker om och som passar dina behov och förutsättningar.

Läsvärt: inredning med jordnära färger

Hur mycket motion behövs för att förbättra sömnen?

För att förbättra sömnen behöver du inte träna i flera timmar varje dag. Forskning har visat att även en kort promenad på 10-30 minuter per dag kan ha en positiv effekt på sömnen. Det viktigaste är att du försöker att få regelbunden motion och undviker att träna för nära läggdags, eftersom det kan göra det svårt att somna. Det rekommenderas att du tränar regelbundet minst tre till fem gånger i veckan för att uppnå de bästa resultaten.

Andra sätt för bättre sömn

Träning är inte den enda strategin för att förbättra sömnen. Här är några andra tips som kan hjälpa dig att sova bättre:

  • Försök att hålla en regelbunden sömnrutin genom att gå och lägga dig och vakna upp samma tid varje dag.
  • Undvik koffein och alkohol, särskilt sent på kvällen.
  • Skapa en avslappnande rutin innan du går och lägger dig, som att ta ett varmt bad eller läsa en bok.
  • Se till att sovrummet är tyst, mörkt och svalt för att skapa en optimal sömnmiljö.

Sömnproblem och när du ska söka hjälp

Om du har svårt att sova trots att du tränar regelbundet och följer de andra tipsen kan det finnas en underliggande orsak till dina sömnproblem. Det kan vara en bra idé att söka hjälp från en läkare eller sömnexpert för att utvärdera din sömn och hitta en lämplig behandling om det behövs. Sömnproblem kan också vara ett tecken på underliggande hälsoproblem, såsom sömnapné eller depression.

Sömn och träningsplanering

Om du vill förbättra din sömn genom träning kan det vara en bra idé att planera din träning på ett smart sätt. Undvik att träna för nära läggdags eftersom det kan göra det svårt att somna. Planera din träning på morgonen eller tidig eftermiddag så att du har tillräckligt med tid att koppla av och varva ner innan du går och lägger dig. Du kan också prova att träna på olika tider på dagen för att se vad som fungerar bäst för dig.

combitrans

Läs om hur du tar hand om din hälsa

Transportera till din sociala media!

Published by admin